Elektron pochta: info@agroxabarlari.uz

Kurs UZS USD 12 581.97 +84.22 EUR 14 698.26 +39.65 RUB 157.75 +0.96

Anorchilikda nimalarga eʼtibor berish kerak?

Oʻlkamizda anorning 3 xil turi va 69 dan ziyod navlari hisobga olingan boʻlib, achchiq anorning oʻzi 3 xil navga ega, yaʼni “Asl qayin”, “Past qayin”, “Qizil bosh”laridir. Nordon anorlar ham 3 xil navga ega boʻlib, ular “Asl qubodiyon”, “Koʻk teri”, “Aʼlo qayin”dir. Shirin anor ikki xil navga ega, ular “Katta qizgʻish” va “Sariq tun” deb ataladi va ulardan keltirib chiqarilgan “Qora marvarid”, “Oq dona” (tuyatish – Namangan) va boshqalar dasturxonimiz bezagi boʻlib kelmoqda.

Anor koʻchati asosan 4 xil usul bilan koʻpaytiriladi:

Birinchi usul – anor donasidan yetishtiriladi, ammo bu usulda niholning oʻsishi sekin va sertikan boʻlib, mevasi uncha katta boʻlmaydi.

Ikkinchi usul – daraxt tagidan va tanasidan oʻsib chiqqan yovvoyi novdalardan olib koʻpaytiriladi. Bunday koʻchat tez oʻsadi, ammo hosili kam boʻladi.

Uchinchi usul – daraxt shoxlaridan novda kesib olinib ekiladi, bu usuldagi nihol sekin oʻsadi, ammo hosildorligi yuqori boʻladi. Meva qilgan novdalardan olinsa maqsadga muvofiq boʻladi.

Toʻrtinchi usul – anor daraxti novdalaridan biri egilib, yerga koʻmiladi. Bu usul «Palgari», Fargʻona vodiysida “Tizza” deb aytiladi, hamda tez amal olib hosildorligi ham yuqori boʻladi.

Eng maʼqul va yaxshi amal boʻlmish toʻrtinchi usulni bahorda – anor ochilib yer tekislangach, meva qiladigan yoki singan novda daraxt yoniga koʻmiladi.